【春の訪れ!滋味・美味の極み】 生わかめの佃煮の作り方 簡単レシピ 料理 保存食 お弁当 レシピディア Lecipidia

【春の訪れ!滋味・美味の極み】 生わかめの佃煮の作り方 簡単レシピ 料理 保存食 お弁当 レシピディア Lecipidia

2月から5月にかけて旬を迎える生わかめの調理方法です。
この季節になるとスーパーに出回る事も多く、ついつい大量のわかめを余らせてしまう人多数!(私を含む)
という事で今回は生わかめの消費方法を提案させて頂きます!

ワカメスープ、酢の物などはもちろん
若竹煮などわかめとの出会いものはたくさんあるのですが、
1キロ近いわかめを消費するのにそれだけでは・・・・。

そして今回お届けするのが
生わかめの佃煮です。
醤油や砂糖を加え、水分を飛ばしながら煮詰める事で消費期限を大幅に伸ばします。
またご飯の共になるという事は
私たちの大好きなお酒のつまみになるという事。

豆腐に乗せてもよし、あえ物にしてもよし。
ちびちびと日本酒の杯を重ねさせてくれます。

00:00 動画スタート
00:12 ショートカット料理
00:26 レシピ説明動画紹介
04:38 調味スタート
06:08 わかめを洗う
06:43 わかめを切り分ける
07:20 わかめを煮込むスタート
10:18 完成
10:54 感想動画

【生わかめの佃煮 –本日の分量–】

生わかめ・・・1Kg
日本酒・・・200ml
水・・・200ml
濃口醤油・・・150ml
味醂・・・100ml

砂糖・・・大さじ3程度

海苔・・・1枚(3-5枚は欲しかった)

▶︎▷作り方
① わかめを軽く茹でる
② 好みの大きさに切り分ける
③ 鍋に②を入れて、調味料を加える
④ 煮汁がなくなるまで煮詰める
⑤ バットに移して冷やす
⑥ 盛り付けて完成

野田琺瑯レクタングル浅型S / 1個 富澤商店 保存容器
野田琺瑯レクタングル浅型S / 1個 富澤商店 保存容器

WMF フュージョンテック ハイキャセロール 24cm PL (プラチナム)
WMF フュージョンテック ハイキャセロール 24cm PL (プラチナム) W0514485290

#主夫
#料理
#料理男子
#生わかめ
#佃煮

This is a way to cook fresh wakame seaweed, which is in season from February to May.
It is often available in supermarkets during this season, and many people end up with a lot of extra wakame! (including me).
So this time, I would like to propose a way to consume raw wakame!

Wakame soup, vinegared dish, etc.
There are many ways to encounter wakame, such as wakame soup, vinegared wakame, wakame boiled with wakame bamboo shoots, etc.
But that is not enough to consume nearly one kilogram of wakame. ・・・・

And now we present to you
Raw wakame seaweed tsukudani.
By adding soy sauce and sugar and simmering it down while removing the water, it greatly extends the shelf life of the product.
It is also a great accompaniment to rice.
It can also be served with rice, which means it can be our favorite snack with alcohol.

It can be served on tofu or as an appetizer.
It will make you sip and sip sake.

Raw wakame tsukudani –Today’s quantity –]

1Kg raw wakame seaweed
Sake – 200ml
200ml water
150ml dark soy sauce
100ml mirin (sweet cooking rice wine)

3 tablespoons sugar

Nori – 1 sheet (I wanted 3-5 sheets)

▶︎▷How to make
1) Boil Wakame lightly.
2) Cut into desired size
(3) Put (2) in a pot and add seasonings
4) Simmer until all the liquid is absorbed
5) Transfer to a baking pan and cool.
⑥ Serve and finish

#Househusband
#Cooking
#Cooking men
#New wakame seaweed
#tukudani

江戸東京野菜 レシピカテゴリの最新記事